A porta

Kortaporta

mini farm mini állatokkal – nem csak kicsiknek

Tartsunk-e a teraszon pónit? Mekkorát ugrik egy mini ló, és kivel barátkozik a törpekecske? Mire jó a trágya, mit építsünk szalmabálából, milyen nyomokat hagyunk magunk után a földön és miket veszünk észre magunk előtt az erdőben? Van-e divat a nejlonon túl, miből készítsünk réti kollázst, hogyan fotózzunk állatok között, és egyáltalán: mit csinálhatunk ma egy tanyán?

Nyílt napok és alkotó délelőttök, fejlesztő foglalkozások, állatbarátkozós gyerekfelügyelet, tematikus hétvégék és környezettudatos elképzelések, közös etetés, nyomhagyás, erdőjárás, vadnövénygyűjtés, kollázskészítés, kocsikázás, felfedezés vagy akár szülinapi zsúrok és baráti bulik – mini állatokkal a Kortaportán.

Mi is az a Kortaporta?

Egy mini közösségi tér nagy lelkesedéssel, jó hangulattal és sok-sok állattal. Egy olyan farm, ahol Neked is lehet saját állatod, de nem kell hazavinned. Olyan hely, ahol pici állatokkal találkozhatsz: derékig (sem) érő pónikkal játszhatsz és foglalkozhatsz, törpekecskével kötekedhetsz (bár mindig ő kezdi), törpemalacokkal fotózkodhatsz. Ahol gyógypedagógusok és művészeti szakemberek is segítenek. Ahol mindig várnak barátok, feladatok és akadályok: bármikor jöhetsz egyedül, családdal, ovival vagy osztállyal, építünk akadálypályát és adunk lapátot vagy talicskát. Lehet ugrani, bújni, ásni és építeni, szlalomozni vagy az örökké kiszökdöső állatokat megkeresni. Festünk kavicsot, építünk bunkert, nyomokat keresünk az erdőben, és sétálhatsz a mini pónikkal vagy traktorozhatunk is egyet a szántón. De akkor is itt maradhatsz, ha anyuék épp bevásárolnak vagy dolgoznak – vigyázunk Rád, ha vigyázol az állatokra.

Kik laknak itt?

Rajtunk kívül öt csudaszép mini shetlandi póni: imádják az akadálypályát (egy kis répa kíséretében), a gyerekeket (szülők kíséretében vagy egyedül), és minden alkalommal hihetetlen lelkesek, amikor foglalkoznak velük. De itt él közöttünk a szabadulóművész Lili, a törpekecske is, aki szereti a gyerekeket, a pónikat és főleg a hasát, mindenkihez beugrik és mindenhonnan megszökik. Kedves Manda kutyánk mellett itt kapirgálnak különleges szárnyasaink, de vannak bárányok, törpenyuszik és minnesotai törpemalacok is a farmon. Kivételként pedig két nagy lovunk is bekapcsolódik néha, egy kis sétába a jó öreg Leona és egy-egy szelfi erejéig a vaskosabb Tivadar. Mindenki jó barát, szinte mindenki mini, hely pedig akad bőven mindenre.

Hol is van a Kortaporta?

Egészen jó helyen: Debrecen szélén, a várostáblától pár száz méterre. Iránytól függően 300 vagy 1200 métert kell jönni föld(homok)úton: a Hosszúpályi út felől rövidebb, az Alma utca felől kicsit hosszabb a döcögős rész, de így is pár perc alatt elérhető a városból. Aki pedig busszal érkezne, a megállóhoz kistraktorral vagy mini lovaskocsival értemegyünk.

Busszal két irányból érkezhettek: a Szusz előtti megállótól bő egy kilométer gyalog a portánk, a Hosszúpályi felé tartó buszról az Alma utca végét érintő táblánál leszállva 300 méter. Pontosabb információkat térképpel a kapcsolat menüpontnál találtok.

Mit csinálunk a minifarmon?

Mindenekelőtt éjjel-nappal itt vagyunk és szeretettel várunk!

Állatbarátkozós programok: minden hétvégén szeretettel várunk, és ha van kedved, akár egy kis munkába is bevonunk: megetetjük és megitatjuk az állatokat, talicskázunk, vizet hordunk, beszénázunk, zöldséget és gyümölcsöt aprítunk, majd adagolunk. Póniztatunk, építhetünk akadálypályát, traktorozhatunk, de egy dolog fontos: lehetőleg előre bejelentkezzetek!

Ringató: a Kortaportán a legkisebbeknek is itt a helyük: a minilovak alig várják, hogy a kicsik – szüleikkel – melléjük telepedjenek és fáradhatatlanul énekeljenek. A foglalkozásokat, ahogy sok-sok éve, itt is Horváth Zsuzsi vezeti. Szigorúan a Ringató után a bátrabb gyerekek felülhetnek a pónikra is, hogy megérezzék a mozgásukat, ritmusukat, megfogják sörényüket, a nagyobb tesókkal és a szülőkkel pedig erdei kocsikázásba is benevezhetnek. A programot bunkerépítés és közös sárlevesfőzés zárja.

Szülinapi és egyéb zsúrok: az igazán lelkes állatbarátok akár szülinapi vagy egyéb családi, baráti zsúrjukat is tarthatják a Kortaportán, póniagilityvel, foglalkozásokkal vagy csak állatsimogatós barátkozással (és egy kis szalonnasütéssel) – de mindenki készüljön, mert egyetlen muriból sem hagyható ki Lili, a törpekecske sem.

Bértartás: ha pedig szeretnél saját kisállatot vagy minifarmot, nálunk azt is megteheted, hogy a kijelölt parcellát kibéreled. Lehet saját kiskerted, kiscsibékkel, tyúkokkal, kacsákkal, libákkal, nyuszikkal vagy báránnyal – az állatok, a termés és a tojás mindig a tiéd. Ráadásul mindezt otthonról 24 órában élőben is figyelheted, és ha jól gazdálkodsz, a területed is növelheted. A legbátrabbak akár mini pónit is tarthatnak.

Hogyan?

Előzetes bejelentkezés alapján szinte bármikor jöhettek, mi mindig itt vagyunk (kivéve, amikor máshová hívnak minket, ezért fontos az érkezést előre jelezni!). A hétfő terveink szerint a pihenésé, de persze ha előre szóltok, ilyenkor is örömmel látunk.

…és kik is vagyunk?

Egészen különböző, de a célokban nagyon is egyetértő barátok: lelkes bölcsész és lelkes műszaki ember, akiknek gyógypedagógusok, művészetpedagógusok és kiváló művészeti szakemberek segítik a munkáját.

A házigazdák:

Edit: Magyar szakos tanárként rögtön az egyetem után kommunikációval kezdtem foglalkozni. Elsősorban az érdekelt és érdekel mai napig, hogyan lehet a kultúrát, a művészetet és a természetet (vagy egy-egy szeletét) eljuttatni a gyerekekhez, egészen pici kortól kamaszkorig. Miként lehet a számukra avíttnak, unalmasnak, végtelenül lassúnak számító folyamatokat érdekesként és értékesként megmutatnunk és elismertetnünk, úgy, hogy eközben az általuk használt kütyük létjogosultságát és értékrendjüket ne vonjuk kétségbe. Miközben tudjuk, hogy a Z generáció tagjai javarészt maximum 20 másodperces videókat néznek, azokat viszont korlátlan mennyiségben, szabad idejük 85 százalékát a mobiltelefonjukkal töltik, a figyelmi idejük pedig deklaráltan 8 másodperc, de egy applikáció betöltésére mindössze 3 másodpercet várnak türelmesen. Na ebben a világban szeretnénk egy pici mást is mutatni, állatokkal, természetes anyagokkal és a 21. századi technológiával együtt. Szeretnénk elérni, hogy ebben a digitális világban magukat otthonosan mozgóknak képzelő gyerekek, fiatalok kilépjenek saját – zömében online – terükből, vegyék észre a természet kis és nagyobb csodáit, de legyenek képesek a kritikai gondolkodásra, legyen valódi térélményük, és közben használják bátran, de tudatosan a telefonjaikat, kameráikat, ha ezek a kütyük már úgyis olyan sokat van a kezükben (és a kezünkben) vannak.

Norbi: technikai-műszaki tudással és végtelen türelemmel kapcsolódik mindehhez. Épít, szerel, farag, barkácsol vagy épp traktozorik a gyerekekkel, hogy az itt töltött idő alatt – akik nyitottak rá – más jellegű, gyakorlati tapasztalatot és tudást is szerezzenek. Aktív résztvevője a nyomkereső erdőjárásnak, anyaggyűjtésnek, bármilyen akadálypályát, bunkert vagy labirintust megépít, és az érdeklődő gyerekekkel egyszerűbb játékokat is elkészít fából, kőből, bambuszból vagy abból, amit épp a környéken találunk. Ezek mellett pedig szívesen “foglalkozik” felnőttekkel is: kölcsönadja szerszámait, segít megjavítani, összerakni, átfesteni bármit, amire otthon nincs hely vagy lehetőség. Az ő terepe továbbá a mai technika: mindenféle menő kütyüt ismer, felszerel és megmutat a gyerekeknek, legyen szó a kiscsibék bekamerázásáról, telefonos trükkökről vagy épp egy óriáskivetítőről.

Barátaink: mindezek megvalósításához elengedhetetlen a barátaink vagy a menet közben a munkába bekapcsolódó, de ugyancsak baráttá váló szakemberek tudása és segítsége. Gyógypedagógusok, terapeuták, művészetpedagógusok, művészeti szakemberek és kortárs művészek vesznek részt a különböző programok kidolgozásában, megvalósításában, hogy a Kortaporta valóban az lehessen, aminek szántuk: egy mini közösségi tér nagy lelkesedéssel, jó hangulattal és sok-sok gyerekkel.

Bejelentkezés, komoly érdeklődés vagy csak egy kis kíváncsiskodás:

30-621-9164 vagy 30-915-0655

kortaporta.debrecen@gmail.com

cím: 4030 Debrecen, Alma utca 157.