Kortaporta / Házirend

Kedves Látogató!

Örülünk, hogy benéztél hozzánk, szívesen látunk mindenkit, aki szereti az állatokat, a természetet, az egyszerű dolgokat, játékokat, környezetet. Mindannyiónk biztonsága érdekében viszont kérjük, mielőtt végigjárod a portát, olvasd el a házirendet és a tudnivalókat. 

Az állatok és birodalmuk

A Kortaportán kisebb-nagyobb állatok élnek, bátrabbak és félénkebbek, ragadozók és menekülők egyaránt, ennek tudatában barátkozz velük. A Kortaportán mindenki saját felelősségére tartózkodik, de mindannyian igyekszünk-igyekezzünk figyelni a többiekre, hogy még sokszor lehessünk együtt az állatokkal és a barátainkkal. Kérjük a szülőket, hogy a Kortaporta területén fokozottan figyeljetek a gyerekekre, a lovakhoz felnőtt kíséretében, a szakemberek útmutatása alapján menjenek. A szaladgáló, kiabáló gyerekek megijeszthetik a lovasokat, ezért kérjük, lovaglás ideje alatt a gyerekek a kijelölt területeken (a lovaspályát szabadon hagyva) játsszanak.

A tanyán olyan állatok is élnek (kecske, birka, kacsa, csirke stb.), melyek időnként szabadon mozognak. Ha körültekintéssel közeledtek hozzájuk, akkor ők is barátságosak és veszélytelenek, a kergetéstől viszont félnek. Az állatok a karámokból csak a Kortaporta munkatársai által engedhetők ki, a karámokba ugyanígy a szakemberek kíséretében mehettek be. A karámok egy részét villanypásztor veszi körül, melynek érintése veszélytelen, de fájdalmat okoz!

Etetés

Kérjük, az állatokat csak a Kortaporta munkatársaival együtt etessétek. A lovak emésztési rendszere érzékeny, könnyen megbetegedhetnek, a minipónik pedig félrenyelhetnek, ezért kérjük, csak a szakemberek által engedélyezett jutalomfalatokkal, almával, répával (feldarabolás nélkül) vagy a lovas boltokban vásárolható jutalomfalatokkal kínáljátok őket.   

A lovak


A lovak természetükből adódóan ijedősek (menekülő állatok), a legszelídebb ló is balesetet okozhat, ha megijed. Kérjük, mindig hanggal figyelmeztesd, amikor közelítesz hozzájuk. A kikötőnél lévő lovakhoz csak a személyzet engedélyével és jelenlétében menj! A lovaglás, lóval foglalkozás közben történt balesetekért felelősséget a Kortaporta nem vállal.

Lovaglás

Lóra ülni megfelelő ruházatban, megfelelő fizikai és mentális állapotban lehet. Kobak használata kötelező, gerincvédő ajánlott – ha van sajátod, szuper, egyébként ezeket a Kortaportán biztosítjuk. A lovaglás veszélyes sport. A lovak menekülő állatok, hirtelen hangra, mozdulatra megriadhatnak, megugorhatnak, elszaladhatnak. Hasonló lehet a lovak reakciója méh-, darázs vagy bögölycsípés esetén is. Ezeket a külső hatásokat sajnos nem tudjuk kiküszöbölni, ezért mindenki saját felelősségére lovagol! Kiskorú csak szülői/gondviselői hozzájárulással ülhet lóra. Kérjük, a szabályzatot lóra szállás előtt mindenki olvassa el! Kiskorú esetében a szülő köteles tájékoztatni az oktatót a gyermek egészségi állapotáról, illetve problémáiról (pl. cukorbetegség, epilepszia, autizmus, keringési probléma, mozgásszervi rendellenesség, egyensúlyzavar, szédülés, tériszony stb.). A házirendet mindenki köteles elolvasni és nyilatkozni, hogy saját felelősségre lovagol.


Amire még figyeljünk

Tűzvédelmi okokból dohányozni az egész Kortaporta területén tilos. Ha mindenképp cigarettázni szeretnél, kérjük, a bejárat előtti helyen tedd!

A kis traktort mindenképp a Kortaporta munkatársaival indítsátok be, az ő kíséretükben vezessétek, traktorozás közben fokozottan figyeljetek a többiekre is.

Kérjük, értékeitekre saját magatok vigyázzatok. Az itt felejtett ruhákat, táskákat, egyéb kiegészítőket ha megtaláljuk, természetesen megőrizzük.

Kérjük, belépéskor a házirendet olvassátok el. A területre való belépéssel a kapura kifüggesztett házirendet elfogadottnak tekintjük! Látogatás során igyekszünk mindenre figyelni és mindenben segíteni, de a kiskorúak felügyelete minden esetben a szülő/kísérő kötelessége. Állatainkkal és figyelmünkkel igyekszünk mindenkinek a legjobbat biztosítani, aki a fentieket elfogadja.

Minden érdeklődőt, állatbarát és lószerető gyereket, felnőttet, családot és csoportot szívesen látunk a Kortaportán.